MAGNETIX WELLNESS

Fenomen magnetizma

Sila zemljinog magnetskog polja ne može se osjetiti preko pet ljudskih osjetila.

Ne može se vidjeti, čuti, pomirisati, dodirnuti i kušati,

a ipak utječe na svaki živi organizam, na sve aspekte života na zemlji.

Magnetizam – fascinantna prirodna sila

 

Znanstvenici istražuju fenomen magnetizma i njegov učinak već tisućama godina. Intenzivna istraživanja na tom polju provode se još od Aristotelovog vremena, preko srednjeg vijeka, pa sve do danas.

Dokazano je da snaga magnetskog polja ima jak učinak na cjelokupan život na Zemlji.

To ima veze s magnetskim vibracijama atoma, koji čine jezgru svakog živog bića. To također objašnjava i kako radi magnetska rezonanca (MRI): žive skupine stanica prikazuju elektromagnetske
vibracije, koje se mogu vidjeti u jakom magnetskom polju kroz računalnu obradu elektromagnetskih valova.

Mnogobrojni fenomeni povezani s magnetizmom mogu se uočiti u prirodi. Na primjer, ptice selice koriste Zemljino magnetsko polje prilikom seoba kako bi se orijentirale u svim vremenskim uvjetima. Također, kitovi i druge ribe koriste Zemljino magnetsko polje prilikom migracija u oceanskim prostranstvima.

Feng Shui učenje također se temelji na zakonima magnetizma.
Navodi se da bi sva kućanstva trebala imati direktan protok magnetizma kako bi se održala ravnoteža – chi.

I tradicionalna medicina koristi magnetsko polje za dijagnostiku (magnetska rezonanca) i terapiju.

O magnetizmu općenito

 

Spoznaje o ljekovitoj snazi prirodnih magnetskih polja stare su gotovo kao i povijest medicine. Već je oko 6.000 god. pr. Krista u dokumentima zabilježeno ljekovito djelovanje magnetskih polja. Pojava magnetizma otkrivena je još u starom vijeku, u Antici, kod željezne rude koja je nađena u blizini grada Magnezija u Turskoj pa je ta sila po tome i dobila ime.

Magnetizam u prirodi dolazi iz dva izvora: od prirodnih magneta nastalih u Zemljinoj utrobi (ili rjeđe kao ostaci meteora palih na Zemlju) i kao magnetizam same Zemlje.

Naime, Zemlja se također ponaša kao magnet i svojim magnetskim poljem utječe na normalno funkcioniranje života.

Što je magnetska sila?

 

Magnetska sila je u stvari tijek elektrona kroz zrak u obliku luka s jednog pola magneta na drugi. Svaki magnet ima dva pola, + ili južni pol, i – ili sjeverni pol. Suprotni polovi se međusobno privlače, a isti odbijaju.

Kako se mjeri kakvoća i količina magnetske sile?

Kakvoća, odnosno količina magnetske sile mjeri se gustoćom magnetskog polja koje okružuju magnet. Gustoća magnetskog polja jest omjer količine magnetskog polja i površine magneta.

Mjerna jedinica gustoće magnetskog polja je Tesla ili Gauss po SI sustavu (1 Tesla = 10.000 Gauss). Gauss ne predstavlja snagu magnetskog polja, već nam govori koliko elektrona po jedinici površine okružuje magnet.

Što je magnet?

 

Riječ potječe iz grčkog jezika: ima osobinu privlačenja tvari poput željeza, nikla i kobalta. Prostor oko magneta (područje u kojem se mogu odrediti magnetske sile) zove s magnetsko polje.
Linije polja magneta čine zatvorenu petlju. One polaze sa sjevernog pola magneta i završavaju na njegovu južnom polu. U blizini polova magnetno polje je najjače.
Magnetna polja utječu na najmanje nosioce naboja – ione (pozitivno ili negativno nabijene atome).

Prirodni magnet – prirodna magnetska ruda (magnetit) nastaje reakcijom lave koja sadrži željezo (koje dolazi iz zemljine jezgre) i atmosferski dušik. Ohlađena lava zadržava zemljin prirodni magnetizam i čovjek to svojstvo koristi u terapeutske svrhe već tisućama godina.

Neodimijski magneti

 

To su najjači permanentni magneti. Napravljeni su od elemenata Neodimija, Željeza i Bor-a (Nd2Fe14B). Daleko su jači od dobro poznatih feritnih magneta. Mogu držati 1300 puta veću masu od vlastite.
Neodimijski magneti gube samo 1% svoje snage svakih 100 godina.

Neodimijski magneti su zbog svoje iznimne snage i malih dimenzija pogodni za ugradnju u nakit.

Slabljenje magnetskog polja zemlje

Magnetsko polje zemlje oslabilo je za cca 50% u poslijednjih 500 godina i mjeri još samo 0,5 Gauss-a.

Njemački znanstvenik i državnik Aleksandar Von Humbolt u toku ekspedicije kroz južnu Ameriku (1799.-1804.) otkrio je da magnetsko polje zemlje varira od 0,3 Guss-a na ekvatoru do 0,7 Gauss-a na polovima.

Sindrom nedostatka magnetskog polja

 

Zemlja je gigantski trajni magnet. Posljedično, život na našoj planeti nastaje i razvija se pod utjecajem Zemljinog magnetskog polja.

Znanstvenici bilježe pad Zemljinog magnetskog polja. Ovaj pad određen je mjerenjem smanjenja orijentacije kristala magnetita u ležištima sjever-jug, do kojih je došlo u poznatim razdobljima povijesti kao što su vulkanski tokovi i sedimenti.

Danas se magnetsko polje Zemlje mjeri između 0,3 i 0,6 Gauss-a (mjerna jedinica magnetskih polja). Procjenjuje se da je Zemljino magnetsko polje prije 4.000 godina bilo između 2,5 i 5,0 Gauss-a. To je smanjenje od 80% ili više

Magnetski potencijal našeg tijela slabi zbog više razloga:

  • slabi magnetsko polje Zemlje
  • živimo u armirano-betonskim konstrukcijama (kuće, stanovi, poslovni prostori, …)
  • okruženi smo mrežom električnih vodova i instalacija
  • u našoj su neposrednoj blizini brojni su elekto-uređaji (mobiteli, televizori, kompjutori, frižideri, mikrovalne pećnice, budilice na struju, …)
  • starimo

Dr. Kyoichi Nakagawa, bivši ravnatelj Isuzu bolnice u Tokiju

Dr. Kyoichi Nakagawa je 1956. godine objavio rezultate svojih studija u Japan Medical Journal.

Opisao je patološko stanje nazvano Sindrom nedostatka magnetskog polja (SNMP) koje uzrokuje ukočenost u ramenima, leđima i vratu, lumbago, neobjašnjive bolove u prsima, stalnu glavobolju i težinu u glavi, neobjašnjivu nesanicu, stalni zatvor, neravnotežu središnjeg živčani sustava (ataksiju), umor.

Dr. Kyoichi Nakagawa tvrdi:

“Živčani sustav je dijelom kontroliran promjenom uzoraka iona i elektromagnetskih polja. Stoga svaka misao i/ili radnja uzrokuje električni prijenos signala iz mozga u odgovarajući ud. Postojanje svake stanice u našem tijelu temelji se na elektricitetu.

Poremećaj magnetske ravnoteže uzrokuje disfunkciju stanica, uzrokujući bolesti, bol, mentalne ili emocionalne probleme, nesanicu i druge tjelesne neravnoteže.”

SNMP je tipično povezan s generalnim slabostima i niskom energijom tijela, čestom podlijeganju bolestima, ukočenošću vrata i ramena, fibromalagičnim bolovima u tijelu, zaboravljivosti, glavoboljama, probavnim smetnjama, smetnjama cirkulacije, alergijama te općem stanju kroničnog umora.

Kako magnetsko polje djeluje na čovjeka?

 

Čovjek je dobrog zdravlja, ako njegov “sustav informacija” šalje ispravne impulse za tijelo, a tijelo te impulse može ispravno obraditi.

Kako bi bio zdrav, čovjek dakle mora imati dva temeljna preduvjeta: dovoljno energije i ispravne informacije.

Čovjek obolijeva kad ima premalo energije  u svojim energijskim tokovima, kada prima pogrešne informacije ili je izložen ometajućim poljima.

Najveći dio obrade informacija u ljudskom organizmu događa se putem prosljeđivanja električnih signala. Tako nastao vlastiti napon u tijelu preduvjet je za uravnotežen metabolizam. Premali napon stoga prouzrokuje smanjenje metaboličkih aktivnosti.

Terapijom magnetnim poljima postiže se regulacija energije i ispravne informacije.

Ukratko rečeno, magnetska sila djeluje dvojako:

  • Poboljšava opskrbu tjelesnih stanica hranjivim tvarima i ostalim tvarima neophodnima za život!
  • Povećavaja lužnatost tjelesnih tekućina što je jedna od glavnih značajki zdravog funkcioniranja organizma.

Što će se dogoditi ako budemo lišeni utjecaja magnetskog polja?

Francuski znanstvenik Grandeau odgovara na ovo pitanje. Napravio je eksperiment. Odabrao je dvije identične biljke i uzgajao ih je u identičnim klimatskim uvjetima. Obje su posađene na otvorenom, ali je onaj bio prekriven željeznim kavezom – poznatim u znanosti kao “Faradayev kavez”. Biljka u željeznom kavezu usporava svoj razvoj, bila je manja, tanja i debljih listova. Na taj način Grandeau dokazuje važnost magnetskog polja za razvoj živih organizama. Željezni kavez zaklanja magnetsko polje. Jedina razlika u uvjetima za uzgoj dviju biljaka je nedostatak magnetskog polja za biljku, stavljenu u željezni kavez i očito to ometa njen razvoj.

Dugotrajni nedostatak magnetskog polja može rezultirati bolestima, smanjiti našu sposobnost ozdravljenja i učiniti nas osjetljivijima na mikroorganizme (bakterije i viruse) i toksine u našem okolišu.

Uporaba magnetskog polja u medicini!

Magnetska terapija jedan je od najstarijih oblika fizikalne terapije.

Prema prvim pisanim dokumentima može se otkriti upotreba magnetskih polja u raznim tretmanima organskih poremećaja još prije 3500 godina.

Primjenu magnetske terapije nalazimo u Kini, Grčkoj i starom Rimu, a njome su se koristili i Hipokrat, Paracelzus i drugi. Mistično i medicinsko djelovanje magnetskog polja bilo je dobro poznato visokim kulturama Indijanaca Južne i Sjeverne Amerike.

Suvremena medicina nezamisliva, također, koristi magnetskog polje u dijagnostičke i terapijske svrhe.

Magnetska rezonanca (MR) je suvremena, radiološka, dijagnostička metoda koja pruža savršenu vizualizaciju cijelog organizma i promjena uvjetovanih različitim bolestima.

Magnetska snaga sama po sebi ne iscjeljuje. Ona zapravo blago potiče iscjeljujuće snage. Nema neželjenih posljedica i nema rizika.

Magnetsko polje podržava nesmetanu regeneraciju stanica!

 

Kako? Održavanjem elektromagnetske ravnoteže stanica i živčanog sustava.
Poznato je da naše kosti pri svakoj promjeni opterećenja proizvedu struju – kosti su piezoelektrične.

Smatra se dokazanim da struje što ih sami proizvodimo u velikoj mjeri utječu na rast i održavanje zdravlja kostiju. One upravljaju organizacijom i stvrdnjavanjem koštanih stanica.

Pomisao, rabiti struju za liječenje lomova kostiju, bila je bliska, a tu se nudi elektromagnetsko polje, čime se struje daju inducirati u kosti.

Dokazano je da lomovi na taj način brže zacjeljuju. Elektromagnetska polja mogu znatno pomoći u liječenju artroze zgloba kuka.

Magnetski polovi

 

Sve do nedavno smatralo se da oba pola imaju iste efekte na organizam.

Godine istraživanja Dr. Alberta Roya Davisa bazirana na izoliranju i mjerenju efekata dva magnetna pola potvrđuje različite učinke na organizmima.

Sjeverni magnetski pol

Usporava stanični metabolizam, zbog toga smiruje, olakšava i koristan je za bolna i upalna stanja kao što su: artritis, spondioza, prostatitis, lumbago, kronične i akutne glavobolje, modrice, ozljede, oštre bolove, bakterijske infekcije, dizenteriju, probleme s kožom kao ekcem, psorijaza, za tretman tumora, mentalnu retardaciju, epilepsiju, katarakt, glaukom, neuralgiju, nervozu, besanicu, kilu, stres…

Južni magnetski pol

Podiže stanični metabolizam, upotrebljava se za paralizu, leukodermu, astmu, za ojačavanje oslabljenih mišića, komatozna stanja, nakon slabljenja bolesti kao što je tuberkuloza, za tretman ožiljaka, živčanog sustava.

ScienceDirect

Magnet Therapy

Magnetska terapija koristi se u liječenju širokog spektra sindroma kronične boli. Magnetska polja mogu imati sposobnost stimuliranja proliferacije hondrocita i povećanja sinteze proteoglikana.