MAGNETIX WELLNESS

Fenomen magnetizma

O magnetizmu općenito

 

Spoznaje o ljekovitoj snazi prirodnih magnetskih polja stare su gotovo kao i povijest medicine. Već je oko 6.000 god. pr. Krista u dokumentima zabilježeno ljekovito djelovanje magnetskih polja. Pojava magnetizma otkrivena je još u starom vijeku, u Antici, kod željezne rude koja je nađena u blizini grada Magnezija u Turskoj pa je ta sila po tome i dobila ime.

Magnetizam u prirodi dolazi iz dva izvora: od prirodnih magneta nastalih u Zemljinoj utrobi (ili rjeđe kao ostaci meteora palih na Zemlju) i kao magnetizam same Zemlje.

Naime, Zemlja se također ponaša kao magnet i svojim magnetskim poljem utječe na normalno funkcioniranje života.

Što je magnetska sila?

 

Magnetska sila je u stvari tijek elektrona kroz zrak u obliku luka s jednog pola magneta na drugi. Svaki magnet ima dva pola, + ili južni pol, i – ili sjeverni pol. Suprotni polovi se međusobno privlače, a isti odbijaju.

Kako se mjeri kakvoća i količina magnetske sile?

Kakvoća, odnosno količina magnetske sile mjeri se gustoćom magnetskog polja koje okružuju magnet. Gustoća magnetskog polja jest omjer količine magnetskog polja i površine magneta.

Mjerna jedinica gustoće magnetskog polja je Tesla ili Gauss po SI sustavu (1 Tesla = 10.000 Gauss). Gauss ne predstavlja snagu magnetskog polja, već nam govori koliko elektrona po jedinici površine okružuje magnet.

Što je magnet?

 

Riječ potječe iz grčkog jezika: ima osobinu privlačenja tvari poput željeza, nikla i kobalta. Prostor oko magneta (područje u kojem se mogu odrediti magnetske sile) zove s magnetsko polje.
Linije polja magneta čine zatvorenu petlju. One polaze sa sjevernog pola magneta i završavaju na njegovu južnom polu. U blizini polova magnetno polje je najjače.
Magnetna polja utječu na najmanje nosioce naboja – ione (pozitivno ili negativno nabijene atome).

Prirodni magnet – prirodna magnetska ruda (magnetit) nastaje reakcijom lave koja sadrži željezo (koje dolazi iz zemljine jezgre) i atmosferski dušik. Ohlađena lava zadržava zemljin prirodni magnetizam i čovjek to svojstvo koristi u terapeutske svrhe već tisućama godina.

Neodimijski magneti

 

To su najjači permanentni magneti. Napravljeni su od elemenata Neodimija, Željeza i Bor-a (Nd2Fe14B). Daleko su jači od dobro poznatih feritnih magneta. Mogu držati 1300 puta veću masu od vlastite.
Neodimijski magneti gube samo 1% svoje snage svakih 100 godina.

Neodimijski magneti su zbog svoje iznimne snage i malih dimenzija pogodni za ugradnju u nakit.

Nedostatak magnetskog polja

Magnetsko polje zemlje oslabilo je za cca 50% u poslijednjih 500 godina i mjeri još samo 0,5 Gauss-a.

Njemački znanstvenik i državnik Aleksandar Von Humbolt u toku ekspedicije kroz južnu Ameriku (1799.-1804.) otkrio je da magnetsko polje zemlje varira od 0,3 Guss-a na ekvatoru do 0,7 Gauss-a na polovima.

Sindrom nedostatka magnetskog polja – SNMP

 

Magnetski potencijal našeg tijela slabi zbog više razloga:

  • slabi magnetsko polje Zemlje
  • živimo u armirano-betonskim konstrukcijama (kuće, stanovi, poslovni prostori, …)
  • okruženi smo mrežom električnih vodova
  • u našoj su neposrednoj blizini brojni su elekto-uređaji (mobiteli, televizori, kompjutori, frižideri, mikrovalne pećnice, budilice na struju, …)
  • starimo

Dr. Kyoichi Nakagawa

Dr. Kyoichi Nakagawa, bivši direktor Isuzu bolnice u Tokiju, još 1956. godine opisao je patološko stanje nazvano Sindrom nedostatka magnetskog polja koje uzrokuje ukočena ramena, leđa i vrat, bolove u prsima, konstipaciju i opću slabost tijela.

Simptomi SNMP-a su slični širokoj paleti kroničnih stanja kao što su sindrom kroničnog umora i slabosti, alergije na okolne podražaje.

SNMP je tipično povezan s generalnim slabostima i niskom energijom tijela, čestom podlijeganju bolestima, ukočenošću vrata i ramena, fibromalagičnim bolovima u tijelu, zaboravljivosti, glavoboljama, probavnim smetnjama, smetnjama cirkulacije, te općem stanju zamagljenosti.

Kako magnetsko polje djeluje na čovjeka?

 

Čovjek je dobrog zdravlja, ako njegov “sustav informacija” šalje ispravne impulse za tijelo, a tijelo te impulse može ispravno obraditi.
Kako bi bio zdrav, čovjek dakle mora imati dva temeljna preduvjeta: dovoljno energije i ispravne informacije. Čovjek obolijeva kad ima premalo energije  u svojim energijskim tokovima, kada prima pogrešne informacije ili je izložen ometajućim poljima.
Najveći dio obrade informacija u ljudskom organizmu događa se putem prosljeđivanja električnih signala. Tako nastao vlastiti napon u tijelu preduvjet je za uravnotežen metabolizam. Premali napon stoga prouzrokuje smanjenje metaboličkih aktivnosti.

Terapijom magnetnim poljima postiže se regulacija energije i ispravne informacije.

Ukratko rečeno, magnetska sila djeluje dvojako:

  • Poboljšava opskrbu tjelesnih stanica hranjivim tvarima i ostalim tvarima neophodnima za život!
  • Povećavaja lužnatost tjelesnih tekućina što je jedna od glavnih značajki zdravog funkcioniranja organizma.

 

Uporaba magneta u medicini!

Suvremene klinike bez različitih dijagnostičkih sustava ne mogu funkcionirati. Veliki dio ove vrlo složene opreme zasniva se na korištenju magnetskih polja i takozvanog principa magnetske rezonance.

Primjena magneta veoma je isplativa, ne stvara nikakve probleme u organizmu, a i bezbolna je. Magnetska snaga sama po sebi ne iscjeljuje. Ona zapravo blago potiče iscjeljujuće snage. Nema neželjenih posljedica i nema rizika.

Magnetsko polje podržava nesmetanu regeneraciju stanica!

 

Kako? Održavanjem elektromagnetske ravnoteže stanica i živčanog sustava.
Poznato je da naše kosti pri svakoj promjeni opterećenja proizvedu struju – kosti su piezoelektrične.

Smatra se dokazanim da struje što ih sami proizvodimo u velikoj mjeri utječu na rast i održavanje zdravlja kostiju. One upravljaju organizacijom i stvrdnjavanjem koštanih stanica.

Pomisao, rabiti struju za liječenje lomova kostiju, bila je bliska, a tu se nudi elektromagnetsko polje, čime se struje daju inducirati u kosti.

Dokazano je da lomovi na taj način brže zacjeljuju. Elektromagnetska polja mogu znatno pomoći u liječenju artroze zgloba kuka.

Magnetski polovi

 

Sve do nedavno smatralo se da oba pola imaju iste efekte na organizam.

Godine istraživanja Dr. Alberta Roya Davisa bazirana na izoliranju i mjerenju efekata dva magnetna pola potvrđuje različite učinke na organizmima.

Sjeverni magnetski pol

Usporava stanični metabolizam, zbog toga smiruje, olakšava i koristan je za bolna i upalna stanja kao što su: artritis, spondioza, prostatitis, lumbago, kronične i akutne glavobolje, modrice, ozljede, oštre bolove, bakterijske infekcije, dizenteriju, probleme s kožom kao ekcem, psorijaza, za tretman tumora, mentalnu retardaciju, epilepsiju, katarakt, glaukom, neuralgiju, nervozu, besanicu, kilu, stres…

Južni magnetski pol

Podiže stanični metabolizam, upotrebljava se za paralizu, leukodermu, astmu, za ojačavanje oslabljenih mišića, komatozna stanja, nakon slabljenja bolesti kao što je tuberkuloza, za tretman ožiljaka, živčanog sustava.